Verschil in proceduretijd tussen locaties De Pals en De Spie.
Verschil in proceduretijd tussen locaties De Pals en De Spie.

380 KV station mag niet op Pals!

Algemeen

LEPELSTRAAT - Als Dorpsraad van Lepelstraat hebben we de afgelopen weken een reeks van zes artikelen geplaatst in De Halsterse Krant waarin we hebben aangetoond en gemotiveerd dat het te bouwen 380 kV-station niet hoort op de Pals maar op de Spie bij SABIC. Hierbij een samenvatting:

1. Het argument van het college dat de Spie onhaalbaar is vanwege windmolens klopt niet. Het opstalrecht van die molens verloopt op 1 februari 2025, al jaren na hun levensduur.

2. Het tweede No Go dat de vorm van de Spie bij Sabic ongeschikt is voor het 380 kV-station blijkt een non-argument. Elders in het land (op 9 plekken) wijkt men ook af van standaardvormen. De driehoek van de Spie (24 ha en 12 ha nodig voor het kV-station) vormt dus geen enkele belemmering 

3. De derde no go volgens het college, dat nieuwe hoogspanningsmasten in het Natura 2000-gebied bij de Spie onacceptabel zijn, is juridisch niet houdbaar. Er is immers geen reëel alternatief! Elders heeft de Raad van State vergelijkbare situaties goedgekeurd. 

4.Het inderhaast toegevoegde argument van de wethouder over de zware bestemmingsplanwijziging voor de Spie (gelijk aan de Pals) is pertinent onjuist. Onafhankelijk onderzoek (rapport BRO) toont aan dat binnen 6 maanden de milieucategorie op de Spie kan worden verhoogd, terwijl de Pals jarenlang gedoe vereist vanwege wijziging van de agrarische bestemming.
Zie tijdslijn onderstaande Grafiek.

5.Het 380 kV station bij de Pals zal het idyllische en serene landschap van Lepelstraat dramatisch verminken, met ook nog eens extra hoogspanningsmasten, ook in andere polders. 

6.Het geluidrapport van Peutz waar het college vanuit gaat deugt niet. Het 380 KV station veroorzaakt wel aanzienlijke geluidsoverlast inclusief laag frequent geluid (LFG) aan honderden bewoners van Lepelstraat, de Kladde en Tholen (zie de second opinion van Caubergh Huygen); bij de Spie maar een handvol bedrijfswoningen. 

Het is Lepelstraat menens: Op basis van de Grondwet overwegen we de minister van Binnenlandse Zaken te verzoeken om het eerdere gemeenteraadsbesluit met betrekking tot de locatiekeus te vernietigen wegens in strijd zijn met het algemeen en grensoverschrijdend belang en wel op de volgende gronden: Door het college is vlak voor de stemming, verkeerde en onvolledige informatie verstrekt aan de gemeenteraad mbt doorlooptijden van procedures op de Pals en de Spie. Met beïnvloeding van stemgedrag als gevolg. Procedure fouten bij in stemming brengen van keuze Pals of de Spie. Forse landschapsvervuiling van het polderlandschap, onderdeel van Unesco Global Geopark. Voorbijgaan aan de gezondheidsaspecten en woongenot van honderden bewoners van Lepelstraat en Tholen door continue Laag Frequente Geluid. Achterwege laten van een M.E.R., verzaken van morele zorgplicht naar de bevolking. Onnodig lange wachttijden voor bedrijven in Bergen op Zoom en Tholen op stroomaansluiting als voor de Pals wordt gekozen.

Dorpsraad Lepelstraat