Links Erik de Klerk, rechts Benoit Paassens.
Links Erik de Klerk, rechts Benoit Paassens. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Op de eerste rang: het werk van verkeersregelaars

Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht, bekend om zijn glooiende landschappen en als strijdtoneel van de jaarlijkse ‘Fokker Slag om Woensdrecht’, staat weer volop in de belangstelling. Maar achter de schermen van deze wielerklassieker speelt zich een minstens zo indrukwekkend tafereel af. 

De stichting Regionale Verkeersregelaars Organisatie Midden- en West-Brabant, onder leiding van Benoit Paassens en Erik de Klerk, zorgt ervoor dat het evenement op rolletjes loopt. Paassens geeft een kijkje in de keuken van deze cruciale organisatie.

“Al sinds 2005 zijn we actief met het reguleren van verkeer, maar vanaf 2022 hebben we onze activiteiten officieel ondergebracht in een stichting”, vertelt Paassens trots. Met slechts een online training op zak mogen vrijwilligers een jaar lang het verkeer reguleren, een systeem dat volgens Paassens uiterst effectief is. “Het geeft ons de flexibiliteit om snel in te springen op de behoeften van evenementen zoals de Fokker Slag om Woensdrecht.”

Rol overgenomen van de politie

Vorig jaar nam de organisatie voor het eerst de volledige verkeersregulatie op zich tijdens het evenement, een taak die normaal bij de politie ligt. “Door de drukte bij de politie hebben we deze rol overgenomen, en ik kan je vertellen, dat is ons uitstekend afgegaan”, zegt een zelfverzekerde Paassens.

Met een team van ongeveer 40 vrijwilligers, waarvan 35 langs de route en 12 als motorbegeleiders, staat de organisatie als een huis. “Vorig jaar zat ik zelf achter het stuur van de voorrijwagen, maar dit jaar coördineer ik alles liever vanaf de zijlijn”, vertelt Paassens. De voorbereidingen zijn intensief en vergen nauwe samenwerking met organisatoren en de beheerder van het parcours, Lars Akkermans. “Onze verkeersregelaars weten precies wat er van hen verwacht wordt. Dat is de sleutel tot ons succes.”

Heftige confrontaties

Ondanks de soms heftige confrontaties met gefrustreerde weggebruikers, blijft het team gemotiveerd. “Je moet het leuk vinden om service te verlenen en een brede rug hebben”, grapt Paassens. “We staan als eerste aanspreekpunt op evenementen, en hoewel dat soms zwaar is, is het onderlinge plezier wat ons drijft.”

Meer jongere vrijwilligers nodig

De stichting, die in 2022 officieel werd opgericht door Paassens en Erik de Klerk, ziet een stijgende vraag naar hun diensten. “We krijgen jaarlijks zo’n vijftig verzoeken, uit alle hoeken van Zeeland, Brabant, Limburg, en zelfs het buitenland.” Desondanks is het vinden van nieuwe vrijwilligers, vooral jongeren, een uitdaging. “Onze groep bestaat voornamelijk uit 50-plussers. Jongere vrijwilligers zijn lastig te vinden, maar oh zo nodig.”

Voortbestaan

Paassens en zijn team van de Regionale Verkeersregelaars Organisatie Midden- en West-Brabant spelen een onmisbare rol in het succes van lokale evenementen zoals de Fokker Slag om Woensdrecht. Hun inzet, professionaliteit en toewijding zorgen niet alleen voor veiligheid, maar ook voor het voortbestaan van verschillende tradities. “We staan klaar, ongeacht het evenement. Dat is onze kracht”, sluit Paassens af.