Aanvoerders van de leut in de Straot.
Aanvoerders van de leut in de Straot. Foto: Bep Tielemans

Altere en de Straot klaar voor leut

Algemeen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT - Carnaval valt vroeg dit jaar maar de leut zal er niet minder om zijn. Zowel op ‘Altere’ (Halsteren) als in ‘de Straot’ (Lepelstraat) zijn de afgelopen weken al diverse opwarmers geweest voor respectievelijk de Vastelaoved en de Karnaval. Het feest dat komend weekend, maandag en dinsdag zijn hoogtepunt beleeft. 

In Lepelstraat bezoekt de plaatselijke Stichting Karnaval, na het Bessembindersbal voor 55-plussers en minder validen van afgelopen weekend op woensdag 7 februari de bouwclubs. Donderdag 8 februari is het ‘s ochtends feest op de peuterspeelzaal Newkids en vrijdag gaan Prins Wil 1 en zijn gevolg naar basisschool De Wegwijzer, voorafgaand aan de schooloptocht. Nieuw dit jaar is dat kinderen op zaterdag ook mee kunnen doen aan de grote optocht. Die vertrekt ‘s middags, nadat Prins Wil uit de Kladse leem is getrokken en het welkomstwoord door burgemeester Margot Mulder om 14.00 uur. 

Bouwclubs

Uiteraard spelen verenigingen in de Straot een belangrijke rol bij de Karnaval van de Bessembinders, dit jaar onder het motto ‘Me breije n’uit’. ‘t Vagevuur hield afgelopen zaterdag open avond. Vrijdag 9 februari is er een kijk en doe dag voor kinderen bij De Leutige Bouwers en is er open avond in het bouwkot aan de Zoekweg. Op donderdag 8 februari is het openavond bij BC de Waterstraot.  

Levensgenieters

Na een magistraole Vastelaoved vorig jaar staat voor de Spinolen in Altere het feest deze keer in het teken van ‘Leef Bourgondies!’. Na het geslaagde variéte/Broojebal en Kadetjesbal afgelopen weken staat woensdag 7 februari het wagentjes kijken bij de bouwloodsen aan de Canadaweg op het programma van de Stichting Alterse Carnaval. 

Vrijdag 9 februari om 8.33 uur is de intocht van Prins Ambrosio en zijn nar op het schoolplein van basisschool De Springplank. Hier vindt ook de sleuteloverdracht plaats door vertegenwoordigers van het college van B en W. Aansluitend bezoeken de prins en zijn gevolg de overige scholen in Halsteren. 

Zaterdagmiddag wordt de geveldweil opgehangen bij de insignekampioen. Zondag 11 februari staat in het teken van de Braobanse Wal Optocht, die om 14.11 uur vertrekt in de Burgemeester Elkhuizenlaan en voert over de gebruikelijke route. 

De volledige programma’s van de diverse dorpen staan in De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant van 7 februari. 

Optocht Altere