Fem van Empel (rechts) en Lucinda Brand.
Fem van Empel (rechts) en Lucinda Brand.

De Bezemwagen: WK Veldrijden in Tábor is het orgelpunt van seizoen

Algemeen

UITSLAGEN VAN DE CROSSEN IN HET AFGELOPEN WEEKEND

X2o Badkamers Trofee manche 6 was de Flandriencross in Hamme. Strijd bij Dames Elite werd soeverein gewonnen door FEM VAN EMPEL. 6 uit 6 in dit klassement. Overwinning Heren Elite ging naar MATHIEU VAN DER POEL die iedereen -na een machtige solo- het nakijken gaf. 14e en laatste manche UCI Wereldbeker op De Brabantse Wal. Traditioneel was de afsluiter GP Adrie van der Poel in Hoogerheide. Winst Dames Elite was weggelegd voor wereldkampioene FEM VAN EMPEL die in de sprint Hongaarse Blanka Kata Vas voorbleef. Een derde plaats was er voor LUCINDA BRAND. Een mooie wedstrijd die lang spannend bleef. Bij Heren Elite ging zege -na een late aanval- naar MATHIEU VAN DER POEL. Betekende zijn 100e overwinning in een klassementscross! Tweede werd JORIS NIEUWENHUIS & derde PIM RONHAAR. Een compleet Nederlands podium in het West-Brabantse land.   

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN 2024 IN TSJECHISCHE TÁBOR

In het weekend van 3 & 4 februari vinden in Tábor (Tsjechië) de wedstrijden bij de diverse categorieën plaats om de wereldtitels. Zowel bij Dames Elite als bij de Heren Elite zijn er kansen voor de Nederlandse afvaardigingen. Daarbij dient wel vermeld te worden dat de matadoren Wout van Aert & Tom Pidcock -helaas- niet aan de start zullen staan. Beide renners zijn druk bezig met de voorbereidingen van het nakende wegseizoen. Saillant feit; in Tábor verloor MATHIEU VAN DER POEL nog nooit een veldrit. Hij kan zijn 6e regenboogtrui in de wacht slepen. Maar dan dient hij verschoond te blijven van mechanische pech, een vormcrisis of lichamelijk ongemak. Wedstrijden zijn via veel tv-zenders en andere media te volgen. De NOS zendt alleen de crossen bij Elite rensters en renners uit. 

RESTANT KALENDER VELDRIJDEN SEIZOEN 2023-2024

Einde van het veldritseizoen komt in zicht. Resterende wedstrijden op een rijtje. Exact Cross manche 6 in Maldegem 07-02. Finale van Telenet Super Prestige te Middelkerke 10-02. Manche 7 van X2o Badkamers Trofee betreft Krawattencross in Lille (nabij Antwerpen) 11-02. Exact Cross manche 7 vindt plaats in Sint-Niklaas op 17-02. De 8e en afsluitende manche om X2o Badkamers Trofee is Universities Cyclecross in Belgische hoofdstad Brussel 18-02. Het seizoen kent als allerlaatste wedstrijd de Grote Sluitingsprijs in Oostmalle. Een evenement boordevol show, entertainment en ook nog een veldrit. Staat zondag 25 februari op het programma. Daarna mogen de “echte crossers” gaan genieten van een welverdiende vakantie. En kunnen de wegrenners zich gaan focussen op allerlei voorbereidingswedstrijden. Hun doelen liggen bij de voorjaarsklassiekers én de Giro d’Italia.   

STAND VAN ZAKEN BIJ DE 3 KLASSEMENTEN

UCI Wereldbeker werd met GP Adrie van der Poel afgesloten. Bij Dames Elite was de eindzege voor CEYLIN ALVARADO. Klassement bij Heren Elite kende als eindwinnaar de Belg Eli Iserbyt. De kopposities bij Telenet Super Prestige worden nu ingenomen door CEYLIN ALVARADO & Eli Iserbyt. Met 1 manche te gaan is Iserbyt nu al verzekerd van eindwinst bij deze rangschikking. Bij X2o Badkamers Trofee leiden momenteel FEM VAN EMPEL & LARS VAN DER HAAR.  

UITSLAGEN WEGWEDSTRIJDEN O.A. CADEL EVANS GREAT OCEAN ROAD RACE

Challenge Mallorca omvatte 5 afzonderlijke wedstrijden zonder klassement. Dagwinnaars; Brit Simon Carr (EF Education-EasyPost), 19-jarig Frans talent Paul Magnier (Soudal-Quick Step), Belg Lennert van Eetvelt (Lotto-Dstny), Spanjaard Pelayo Sánchez (Movistar) & Vlaming Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty). Australië; Surf Coast Classic zege Biniam Girmay (Intermarché-Wanty). World Tour CADEL EVANS GREAT OCEAN ROAD RACE winst Nieuw-Zeelands talent Laurence Pithie van Groupama-FDJ. 

TOUR DE FRANCE 2024 - DE WILDCARDS ZIJN VERDEELD

Organisator ASO heeft naast de 18 ploegen uit World Tour de 4 wildcards voor Tour de France 2024 verdeeld. Lotto-Dstny & Israel Premier Tech mogen starten door hun plaats op de ranking. Het Noorse UNO-X Mobility en het Franse TotalEnergies maken het startveld compleet. Het zijn -toevalligerwijze- exact dezelfde 22 teams als in de editie van 2023. Tot zover het actuele wielernieuws in aflevering 356 van.....

Fem van Empel