Skimma Japonica op de Hertgang
Skimma Japonica op de Hertgang Foto's: Hertgang

Landgoed De Hertgang in januari

Algemeen

HALSTEREN - Nu de feestdagen achter de rug zijn, is het wellicht een idee er even op uit te gaan. De dagen zijn misschien wat grauw en druilerig, maar juist dan is het goed in beweging te komen. Wat dacht u van een wandeling op landgoed De Hertgang? Al zijn de bomen en struiken kaal, er is genoeg te zien.

Deze maand kunt u onder andere de groenblijvende sneeuwbal (Viburnum tinus) in bloei zien, net als de hemelse bamboe (Nandina domestica), de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), en de kerstroos (Helleborus) die nu dik in knop zit. Nog een plant die u tegenkomt op De Hertgang is de Skimmia Japonica. U kent ‘m misschien als decoratie in onder andere kerststukjes, maar als struik is het een aanwinst in iedere tuin zeker op een saaie, natte winterdag. De skimmia arriveerde in 1838 in Europa. Hij werd voor het eerst beschreven in 1784 door de Zweedse botanicus Carl Thunberg (1743-1828), een leerling van Linnaeus die zelf naar Japan reisde. De botanische naam Skimmia is de verlatijnste vorm van de Japanse naam voor Skimmia Japonica: Miyami-Shikimi. De soorttoevoeging japonica geeft aan dat de plant uit Japan komt en in het Nederlandse blijft Skimmia gewoon Skimmia heten.
Zin gekregen in een wandeling? Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (€ 5,00 per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk. U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Meer info: www.dehertgang.nl

Helleborus
Nandina domestica
Jasminum nudiflorum
Viburnum tinus