Jan Luysterburg: "Dialect is immaterieel erfgoed, en daar moeten we trots op zijn."
Jan Luysterburg: "Dialect is immaterieel erfgoed, en daar moeten we trots op zijn." Foto: Dennis van Loenhout

200-ste Dialectrubriek

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Inmiddels hebben experts in de provincie Noord-Brabant hem de eretitel “dialectactivist” gegeven, en daar is Jan Luysterburg stiekem erg trots op. De oud-onderwijzer werd rond 1995 benaderd door de toenmalige voorzitter van Heemkundekring Het Zuidkwartier, met de vraag of hij zitting wilde nemen in de werkgroep dialect: “Ze zochten een notulist, en mensen gaan er altijd vanuit dat onderwijzers goed kunnen schrijven”, lacht Jan. 

Dat hij inderdaad goed kan schrijven zou hij later bewijzen als hij, om het 40-jarig bestaan van de Heemkundekring luister bij te zetten, begint met een tweewekelijkse rubriek over dialect in de Zuidwestkrant, die het hele jaar 2017 zou moeten vullen. De eerste aflevering werd geplaatst op 21 december 2016, en de rubriek heeft de krant nooit meer verlaten. Sterker nog, hij ging wekelijks verschijnen.
In zijn rubriek nodigt Luijsterburg lezers uit de betekenis van een woord te raden, en dat doen ze met verve. Vaak met hele verhalen, vol herinneringen en niet zelden geschreven in feilloos dialect. “Inmiddels heb ik vier mensen die elke week reageren, twee dames en twee heren. Hun reacties vormen vaak al voldoende inspiratie. En sowieso, er valt me eigenlijk altijd wel wat in om over te schrijven. Dialect is zo mooi, dat blijft me inspireren. Het schrijven verveelt me nog lang niet, ik vind het eigenlijk steeds leuker worden.”

Het voorbestaan van Luysterburgs rubriek is dus zonder meer gewaarborgd. “Sinds er een foto bij staat word ik zelfs op straat aangesproken”, zegt hij. “ik ben dankbaar dat zoveel mensen mijn werk lezen en erop reageren. Ik begrijp het ook wel, een dialect verbindt. Mensen die dezelfde taal spreken ervaren een gevoel van gemeenschap. Het is immaterieel erfgoed, en daar moeten we trots op zijn. In die zin denk ik dat mijn rubriek ook echt iets betekent voor de gemeenschap. En ja, dan ben ik zeker trots dat ik al 200 afleveringen heb mogen schrijven.”