De os op de Ossendrechtse Markt is ineens weer verdwenen.
De os op de Ossendrechtse Markt is ineens weer verdwenen.

Os ineens weer verdwenen: "Teleurstellend"

Algemeen

OSSENDRECHT – De os op de Ossendrechtse Markt is zo ongeveer de hoofdrolspeler in zijn eigen soapserie. In augustus werd het bronzen beeld gestolen, in oktober werd door betrokken ondernemers een nieuwe, betonnen os geplaatst, die eind november weer werd weggehaald, nu door de gemeente. Dat laatste valt niet in goede aarde bij een groepje Ossendrechtse ondernemers: "de gemeente had ons op z'n minst wel even kunnen bellen."

"Ossendrecht zonder os is geen Ossendrecht." De woordvoerder van een groepje ondernemers in de Ossendrechtse "Luien Hoek" verwoordt hun sentiment in één rake zin. Deze groep ondernemers trok zich de diefstal van de bronzen os zo aan, dat ze op eigen initiatief – en belangeloos – een betonnen os terug plaatsten op de plek van het gestolen, bronzen beeld, zodat Ossendrecht 11-11 en de inhuldiging van de nieuwe prins niet zonder os zou hoeven vieren.

Hun verbazing was groot toen ze diezelfde os op 29 november zonder sokkel aantroffen in het struikgewas op de Markt. De sokkel bleek door de gemeente verwijderd, die was nodig in de gieterij om de nieuwe, bronzen os op te verankeren, zodat hij niet meer gestolen kan worden. Het feit dat de gemeenteraad een bedrag van 10.000 euro beschikbaar stelde voor een nieuwe os, onderstreept hoezeer Ossendrecht gehecht is aan zijn os.

"We moesten via een Facebookbericht vernemen dat de sokkel was weggehaald en vonden de betonnen os terug in de struiken", zeggen de ondernemers, "wij hebben tijd en energie in die betonnen os gestoken, dan is het teleurstellend dat de gemeente er zo mee omgaat. Het zou fatsoenlijk zijn geweest om ons te informeren, zeker omdat het zo'n kleine moeite is. We vinden dat een plicht van de gemeente."

Ludiek

Gemeentewoordvoerder Sharan Kok betreurt de gang van zaken. "Via onze social mediakanalen hebben we de inwoners van Ossendrecht geïnformeerd over het feit dat we de sokkel verwijderd hebben, en ook hebben we de carnavalsstichting op de hoogte gesteld. Direct contact met deze ondernemers is er inderdaad niet geweest en het is jammer om te horen dat daar teleurstelling over is. Dat was absoluut niet de bedoeling, want de betonnen os vonden we een leuke, ludieke actie waarvoor we grote waardering hebben. Die positieve gedachte zouden we graag vasthouden", zegt ze, "het was nodig om de sokkel te verwijderen omdat de gieterij de nieuwe, bronzen os er stevig in gaat verankeren. We hopen dat het feit dat er binnenkort – in elk geval voor de carnaval – een nieuwe bronzen os op de Markt staat iedereen blij maakt."

Fors

Blij met een bronzen os zijn de ondernemers, hoewel ze er ook hun bedenkingen bij hebben. "Het is mooi dat er geld wordt vrijgemaakt voor een bronzen os, maar het is een fors bedrag", zeggen ze, "voor zoveel geld had je bijvoorbeeld ook ouderen of zieken een mooie dag kunnen bezorgen, iets moois kunnen doen met deze doelgroepen."

Ze besluiten: "Maar ook al had de betonnen os van ons mogen blijven, het is mooi dat er weer een bronzen exemplaar komt. Want nogmaals, Ossendrecht zonder os is geen Ossendrecht."

De geheime os van beton werd onlangs geplaatst op de Markt waar de bronzen is gestolen.
Op dit moment is er alleen een lege plek waar de os moet komen te staan.