Alicia Minnaard (links) en haar concullega's tijdens de International Young Design Competition in Beijing, China.
Alicia Minnaard (links) en haar concullega's tijdens de International Young Design Competition in Beijing, China.

Alicia Minnaard: Een duurzame kijk op fashion

Algemeen

HALSTEREN - Alicia Minnaard (21) startte op 16-jarige leeftijd aan het ArtEZ Institute of Arts in Arnhem. Ze verruilde de dorpse sferen van Halsteren en lesdagen op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom, in voor lange studiedagen en gezellige studentennachten in Arnhem. En dit heeft haar geen windeieren gelegd. Alicia is namelijk genomineerd als Future Fashion Pionier door VPRO's Tegenlicht.

Met haar afstudeerproject afgelopen juni, 'Noeskwam; A Model for a Qualitative Society', verraste ze vriend en vijand. "Het geeft het verhaal van een groep mensen weer die de huidige maatschappij verlaten om de grootste afvaleiland van de wereld te gaan bewonen, Noeskwam", vertelt Alicia over haar afstudeercollectie. "Noeskwam is een vuilnisbelt die midden in de zee drijft. De bewoners zijn de Homo Ludens, de spelende mens. Dit komt vanuit de filosofie van Huizinga, waarbij spelen de cultuur is, en de cultuur draait om spelen. De inwoners hebben een positief-alternatieve kijk op één van de grootste problemen van de huidige samenleving: zij zien plastic en afval als een luxe, als kostbaar materiaal en daarom gebruiken ze het voor alles. Niet alleen omdat het hun enige bron is, maar omdat het ook eeuwig meegaat" De collectie laat een prachtig visioen zien van hoe één van de grootste bedreigingen voor ons huidige ecosysteem wordt omgezet naar een duurzame samenleving. Dit bleef niet onopgemerkt, waarbij Alicia's collectie zelfs werd opgepikt door Vogue Italy.

Future Fashion Pionier

"Met mijn afstudeerproject heb ik vooral een positieve blik willen werpen op een milieu probleem waarbij we niet echt weten hoe we het moeten aanpakken. In plaats van plastic en kleding als wegwerp product te zien, moeten we het zien als gratis grondstof. De mentaliteit van mensen moet daarbij veranderen, maar dat lukt alleen als we een positieve inval laten zien inplaats van alleen het negatieve op dringen. Mijn afstudeerproject neem ik mee in mijn volgende project in samenwerking met Precious Plastic by Dave Hakkens, waarbij we vooral kleding van kringlopen gebruiken die niemand wil gebruiken en anders op de afvalhoop terechtkomen."

Na de rollercoaster van de afgelopen maanden is Alicia nu genomineerd als Future Fashion Pionier door VPRO Tegenlicht. De Pioniers zijn jonge, ambitieuze fashion designers die de mode-industrie duurzamer, socialer en eerlijker te maken. Help dit lokale talent door te stemmen via https://pioniers.op.vpro.nl/ op Alicia Minnaard. Stemmen kan door een Facebook-, Google-, of LinkedIn-account te gebruiken en duurt nog geen 30 seconden. Voor meer info: http://aliciaminnaard.com/

Alle modellen van Alicia's afstudeerproject 'Noeskwam: A Model for a Qualitative Society'.