Afbeelding

Woensdrecht decor voor oefening KMA

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie voeren van 5 tot en met 8 juni een militaire oefening uit in de gemeente Woensdrecht. De cadetten volgen in Breda een vierjarige militaire opleiding tot officier bij de Koninklijke Landmacht.

Binnen deze opleiding volgen de cadetten zowel bachelor onderwijs als militair onderwijs. Militaire basisvaardigheden, het militaire besluitvormingsproces en leidinggevende vaardigheden maken deel uit van de militaire opleiding. Deze onderwerpen komen samen tijdens de uitvoering van militaire oefeningen te velde.
De oefening startte vorige week maandag al op het oefenterrein 'Ossendrecht'. Om deze oefening zo reëel mogelijk te maken trainden de cadetten binnen een fictief scenario. Dit scenario beschrijft onrust in Nederland waarbij verschillende strijdgroepen geweld plegen en de samenleving ontwrichten met alle gevolgen van dien. Aan de cadetten de taak om tijdens deze oefening de strijdgroepen uit te schakelen en vervolgens in de gemeente Woensdrecht de rust te herstellen. Deze week betreden de cadetten de straten van de gemeente Woensdrecht om, binnen het scenario, de rust in de gemeente te herstellen. Het Zuidwesthoek college, de politie en de burgemeester verlenen niet alleen hun medewerking, maar spelen zelfs een belangrijke rol binnen de oefening. Voor de cadetten biedt het oefenen in een gemeente een extra uitdaging in hun opleiding. Zij nemen gedurende deze opdrachten ook wapens mee in de gemeente, maar zullen geen gebruikmaken van munitie. De overlast voor de inwoners wordt zoveel mogelijk beperkt.