Adriaan Heesters en Diana Rens hopen op veel leden voor koersbalclub Tivoli.
Adriaan Heesters en Diana Rens hopen op veel leden voor koersbalclub Tivoli.

Koersbalclub Tivoli zoekt leden

Algemeen

HALSTEREN – Halsteren is een nieuwe koersbalclub rijker: koersbalclub Tivoli zoekt leden. Gezelligheid, betrokkenheid en een kennismaking met een sport die spannend en rustgevend tegelijk is. Het gezegde rondom koersbal is niet voor niks "als je het eenmaal hebt gespeeld, ben je eraan verslingerd".

Adriaan Heesters weet in elk geval dat dit gezegde klopt als een bus.Steenbergenaar Heesters (78) speelde twintig jaar geleden voor het eerst koersbal. Hij was toen voorzitter van het bestuur van de straat waarin hij woonde en zocht een activiteit voor een buurtfeest. Op Omroep Brabant hoorde hij een item over koersbal dat zijn interesse wekte. "Zo kwam ik in contact met een koersbalvereniging, die een demonstratie verzorgde op ons feest. "Toen speelde ik voor het eerst", zegt hij, sindsdien heb ik in Etten-Leur twee verenigingen opgericht die nog altijd bestaan. Inmiddels woonde ik in Steenbergen, maar het begon weer te kriebelen. Op zoek naar een "thuishonk" voor de nieuwe koersbalvereniging kwam ik terecht bij café Tivoli in Halsteren en daar klikte het enorm met Diana en René. Toen wist ik dat de nieuwe club 'Koersbalclub Tivoli' moest heten."
Koersbal is een oude sport, die zijn origine vindt in Engeland, en die in Nederland vooral in Brabant populair is. Elke speler krijgt vier bowls – ballen – die hij zo dicht mogelijk bij een kleine witte "doelbal" – ook wel "jack" genoemd – in het speelveld moet zien te gooien. Elke bal die dichterbij de jack ligt dan die van de tegenstander levert punten op. "De ballen zijn afgeplat en voorzien van lood, zodat ze in een gekromde baan over het speelveld rollen", zegt Heesters, "daardoor krijgt elke bal effect, wat weer iets extra's van de spelers eist. Koersbal vraagt balgevoel, coördinatie, concentratievermogen en houdt je dus fit. Elke pot is anders, dat is het mooie van koersbal!"
Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom om zich aan te sluiten "We spelen elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur", vertelt Heesters, "en de contributie bedraagt slechts vier euro per maand, ook in maanden waarin we vijf keer spelen! Op het einde van het jaar gebruiken we de 'pot' voor een leuk clubuitje. Wel wil ik niet dat mensen van andere koersbalverenigingen zich bij ons aansluiten. Ik wil geen leden roven, maar op termijn willen we ook wedstrijden tegen andere verenigingen kunnen spelen. Zo blijft het voor iedereen het leukste!" Heesters hoopt dat koersbalclub Tivoli snel veel leden krijgt. "Des te meer meer gezelligheid", zegt hij, "en dat is ook een belangrijk element van deze sport. Het houdt mensen actief en met elkaar in contact!" Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij café Tivoli: 0164-683913 of 06-41792048.